Over Valka

Waarom de naam Valka?

Voor de oorsprong van het woord ‘valka’ keren we terug naar het begin van onze Europese samenleving. Valka is namelijk het Proto-Europese woord voor wolf.

We willen terug als mens verbinding maken met onze wortels en die van onze samenleving. Onze verre voorouders, de Kelten en Germanen, hadden hun eigen (overgangs)rituelen en gewoonten. Rituelen die we zijn kwijtgeraakt doorheen de tijd, rituelen die ons als mens en gemeenschap gezond houden.

Met VALKA blazen we deze overgangsrituelen nieuw leven in, niet door zomaar rituelen van andere culturen te kopiëren, wel door echt te gaan kijken wat vandaag voor ons nodig is om onszelf en onze samenleving te versterken. Zo kunnen we bouwen aan een moderne tribe: onze nieuwe roedel.

Waarom de wolf?

De wolf is symbool voor kracht en wilde natuur, of je nu kijkt naar de lone wolf of de samenwerking en samenhang van de roedel. Het is een super intelligent en heel sociaal dier. Het is vastberaden en zorgzaam. De wolf bewaart ook een belangrijk evenwicht in het ecosysteem.

Een ander belangrijk aspect is de verbondenheid van de roedel. Het is die verbondenheid die voor ons centraal staat: verbondenheid met de natuur, anderen en jezelf.

Meet the Wolfpack

Ward Kumpen
Oprichter & bezieler van Valka
Connect – Grow – Inspire

De wolf heeft mij al sinds mijn vroege jeugd geïnspireerd. Ik voelde mij er altijd al mee verbonden. In de moeilijke momenten van mijn jeugd identificeerde ik mij eerder met de lone wolf.

De zoektocht naar mijn verbinding met mezelf, de natuur en anderen heeft mij langzaam maar zeker op het spoor gebracht van overgangsrituelen. Hoe meer dat pad zich ontvouwde, des te krachtiger ik die missie ben gaan voelen.  

De uitdagingen en keuzes in mijn leven hebben mij eerst verschillende richtingen uitgeduwd:

de fysieke en mentale uitdaging die ik zocht in het leger, de bouw van ons strobalen huis, de opvoeding van onze kinderen, enz. Op een bepaald moment zijn al die facetten in mijn leven in één richting beginnen samenvloeien, met de oprichting van VALKA in 2017 als resultaat. Ik zag waar ik naar toe wilde, maar niet hoe ik er kon geraken. Doorheen de jaren heeft die lone wolf plaats gemaakt voor een groeiende wolf pack.

Het is mij duidelijk geworden dat door community building en overgangsrituelen in onze samenleving te herintroduceren, we aan een hechtere tribe bouwen die onze toekomstige generaties kan ondersteunen. Ondertussen is die missie zo helder dat mijn hele wezen dit ademt. De visie is o.a. doorweven met het werk van Jon Young, Bill Plotkin en dr. Arne Rubinstein.

Opleidingen & ervaring:

 • Bachelor Lichamelijke Opvoeding – Bewegingsrecreatie, Hoger redder
 • Chiro (hoofd)leider, oudleiding, speelpleinwerking,
 • Para- Commando, Onderrichter Commando, Militair Aidman
 • Creative Consciousness training, FKC opleiding, Zen Shiatsu Therapeut, Mapstell Guide
 • Rite of passage leadership training van Arne Rubinstein (2018)
 • Opstart jongereninitiatie traject Mannenfestival België (2022)
 • Facilitator Rite of passage leadership training van dr. Arne Rubinstein (2022)
 • Facilitator Sacred Brotherhood Training van de Firemakers Foundation (2022)
Katleen Wilberts
inspirator - speelvogel - voorlever

Dag mooie jij!

Ik luister naar de naam Katleen en net zoals jij, speel ik verschillende rollen in m’n leven.

De rollen die nu het meest op de voorgrond treden bij mij zijn: vrouw van Ward, mama van onze 3 “welpen” en “vriendin”,

M´n hele leven al stroomt er passievol vuur door m´n aders om met kinderen en jongeren op pad te gaan. En nu ik moeder ben, voeden we onze kinderen op volgens de principes van Art of Mentoring.

Zo vertrouwen we erop dat ze helemaal vanzelf worden wie ze graag zijn, op hun eigen manier, in hun eigen tijd. Om die reden leren ze thuis waar veel spelen en een heleboel vragen stellen dagelijkse kost zijn. Het is zo boeiend om te zien hoe vindingrijk ze zijn, door de ruimte die ze krijgen om hun eigen antwoorden te vinden.  Zowat elk plekje in de natuur voelt voor hen aan als een tweede thuis. Hun “stories of the day” zijn heerlijk om naar te luisteren.
Sinds ik moeder ben, ben ik gegroeid, waardoor ik nu ook graag samenwerk met ouders.

Hoe langer ik leef, hoe eenvoudiger m’n lifehacks worden en hoe minder belangrijk ik de opleidingen en de jobs vind, die ik achter m’n kiezen heb.

Voor mij draait de essentie om Leven vanuit m’n Hart, Aanwezig in het Nu, Verbonden met de Natuur en Geïnspireerd door m’n Intuïtie.

Dit is wat me daarbij helpt:

✨ Wat zou Liefde doen? 

✨ THINK, before you speak.

✨ Haal diep adem en … spring!

✨ High Five Happy Dance

✨ Hoe wil ik me voelen en wat heb ik daarvoor nodig?

✨ Ik ben een andere jij: Als je iets zegt/doet dat me raakt, zeg ik je dank je wel om via de spiegel die jij bent een lichtje te schijnen op een vergeten hoekje van m’n hart.

✨ Hoe ik me voel, dat gebruik ik als mijn kompas, waardoor ik beter weet wat volgende stap is.

Deze zachte krachten draag jij ook in jou. 

En al klinken ze gemakkelijk, ook ik leer ze nog hanteren met vallen en opstaan. Het ene moment lukt dat al wat vlotter dan het andere.

Ook ik ben net als jij een work-in-progress.

Voel je welkom, zoals je bent. En als je er zin in hebt, dan maken we iets leuks of verdiepends van onze tijd samen.

Lien ‘ Wilde wortels’ Van Camp
Storyteller – Hoedster – Transformatie

Verhaal, Symbool, Ritueel, Transformatie, Natuur en Vrouw lopen als een rode draad door mijn leven. Het bracht me in de Steinerschool, in Mexico om mythen te bestuderen en in culturele antropologie. Toen ik een zeer zware burn-out kreeg nog voor ik had gewerkt, voelde ik hoe ook dit een rite of passage was.

Ik droomde dat ik verhalen vertelde, vanuit bomen sprak en transformatieprocessen begeleidde. Dat ben ik dan ook gaan doen:

namelijk mijn gevoeligheid als kracht inzetten. Ik begeleidde True Coloursweekends, Meisjes en Mama’s cirkels, Vertelavonden en een reeks rond de Ontembare Vrouw. Ik geef vrouwencirkels, vertelavonden en cirkels met krachtliederen.

Mijn challenges blijven fysieke beperkingen, maar telkens vind ik uiteindelijk een manier om het te transformeren in een geschenk. En steeds als vanzelf komen er meisjes van 11 jaar naar me toe. Ik begeleid hen intuïtief en vind bevestiging van hoe ik het aanpak via de opleidingen die ik volg. De training bij dr. Arne Rubinstein is de kers op de taart. Het is zo helend te voelen dat ik het niet meer allemaal alleen hoef te doen. Dat we dit werk in een team kunnen neerzetten.

Opleidingen:

 • Bardentraining OBOD (2010-2014)
 • Tempeltraining (2013)
 • Moonmother Level I,II,III bij Miranda Gray (2014- UK)
 • Year Programme School of Myth and Story bij Martin Shaw (2014- UK)
 • Rode Tent Hoedstertraining (2015 Karin Persons
 • Faciltator training Journey of young women (2016 USA)
 • Facilitator training Celebration day for girls – Jane Bennett (2017-Australië)
 • Fathers celebrating daughters facilitator training – Jane Bennett (2019 – Australië)
 • Celebrant training (Obod – 2020)
 • Rites of passage Leadership training bij dr. Arne Rubinstein (2022)

www.wildewortels.be 

Joyce Peters
Hoedster – Spirituele coach – Klankhealer

Vanuit diepe overgave, liefdevol vertrouwen en bruisende vreugde bewandel ik mijn Pad.

Met een sterke connectie in de Ongeziene Wereld en tegelijk geworteld in de prachtige kracht van het Aardse Leven, wil ik dienstbaar zijn in het ontwaken van onze mensheid.

Ik geef al een tiental jaren healing, klankligconcerten en trancedansen. En ik werk als maatschappelijk werker, voornamelijk met tieners in de bijzondere jeugdzorg. De jeugd ligt mij nauw aan het hart. 

Vanuit pure authenciteit zal ik je uitnodigen om jezelf te laten zien, om samen te kijken en dieper te gaan verkennen wat je nodig hebt in het NU om verder te groeien op jouw pad. Door dit zelf te belichamen, nodig ik je uit om jouw ZIJN dieper te gaan omarmen.

Ik geloof dat we best zoveel mogelijk gewoon ‘onszelf’ zijn, ieder een uniek deeltje van het prachtige geheel, geleid door je innerlijke kompas en gedreven door passie, kun je vol levensvreugde jouw plaatsje in de wereld innemen ❤️

Leren hoe we op een vredevolle, co-creatieve manier met elkaar omgaan is hiervoor uitermate belangrijk, zodat we weer mogen thuiskomen bij onszelf, de wereld en elkaar!  

In de creatie van een eco-village project leerde ik de afgelopen jaren ontzettend veel bij over het belang van een gezonde sociale cohesie, een spirituele voedingsbodem, natuurbewustzijn en verbondenheid. ‘Regeneratief gemeenschap bouwen’ heeft zich genesteld diep in mijn hart!

Wat zit er in mijn toolbox?

Klankhealing, sjamanistisch werk, (energetisch) lichtwerk; spirituele coaching, kernkracht versterken, trancedans; ceremonie, healing en transformatie; ademwerk, geleide meditaties.

Social sustainability en Ecovillage design bij GAIA Education, Regenerative Community Building (o.a.) bij 8Shields; lesgeven, coachen; groepswerk, process- en project management/counseling.

Ik ben sociaal, creatief, vol energie; helderziend en vitaliserend; inspirerend en visionair.

www.shivaya.net

Rutger Peters
Natuur - Leiderschap - Transformatie

Ik ben Rutger. Als coach schep ik graag een veilige ruimte waarin we samen gaan ontdekken en leren. Ik begeleid innerlijke reizen en bewandel het pad samen met jou. Zonder specifieke bestemming zetten we stappen in de natuur.

De ruimte die ontstaat helpt ons te beseffen waar we dankbaar voor zijn. We laten ons oude zelfbeeld los en verwelkomen wat zich wil ontvouwen in ons leven: door ons leven.

Ik help jou zaken in perspectief te zien en samen leggen we onderlinge verbanden bloot, zodat jij bewust keuzes kunt maken en in actie komt om jezelf te realiseren. Door de terugkeer te maken, is de cirkel weer rond en de oorspronkelijk intentie bereikt: we zijn gegroeid!

We eren en danken onze omgeving door thuis de gevonden schat te delen. Tot we wederom op pad gaan.

Peter Roden
Firewalk – Storyteller
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam nulla nunc, malesuada nec eleifend eu, viverra a nisi. Praesent ac dignissim ligula, vestibulum venenatis metus. Nunc lacinia enim non eros congue fermentum. Pellentesque laoreet accumsan diam, lobortis pretium lacus sodales in. Aliquam vel sem libero. Vestibulum vitae auctor nulla. Phasellus at egestas diam, ut sagittis lorem. Duis a aliquet enim.
 
Cras tincidunt nisi nibh, sit amet ultrices dolor porttitor sed. Suspendisse interdum scelerisque tellus, sed vulputate neque auctor viverra. Vivamus ac hendrerit nunc. Donec id ex ex. Duis non ante tellus. Suspendisse potenti. Aenean gravida neque eu nisi porttitor feugiat. Morbi vel porta lacus. In in enim non velit faucibus venenatis at id neque. Sed eget metus sed quam ultrices placerat sit amet sed magna.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam nulla nunc, malesuada nec eleifend eu, viverra a nisi. Praesent ac dignissim ligula, vestibulum venenatis metus. Nunc lacinia enim non eros congue fermentum. Pellentesque laoreet accumsan diam, lobortis pretium lacus sodales in. Aliquam vel sem libero. Vestibulum vitae auctor nulla. Phasellus at egestas diam, ut sagittis lorem. Duis a aliquet enim.

Hans Jacobs
Arts

Mijn naam is Hans, ik hou van vuur maken en rauw vlees. Na een verleden van avontuur en blootstelling aan het leven, zit mijn uitdaging vandaag vooral in het vinden van evenwicht. 

Als vader van twee jonge kinderen en met een job als arts voel ik me dagelijks uitgedaagd om terug te grijpen naar de essentie.

Ik koester de conventionele geneeskunde die ik beoefen, hoewel die ver van heilig is. De brug slaan tussen de conventionele school en de natuur haar geneeskracht is mijn professionele droom.

De recente verhuis met mijn gezin naar het zuiden van ons land is voornamelijk geïnspireerd door de natuur.

Peter de Jonghe
Trainer – Coach – Facilitator

Vader van drie kinderen, echtgenoot, vriend, muzikant, acteur, zinzoeker.

Mijn hele leven ben ik al op zoek naar betekenis, zingeving, de ‘diepere lagen’ en ook het mystieke spirituele. Als een jojo trek ik graag de bergen in, ga ik op en neer, zowel letterlijk als figuurlijk.

De zoektocht naar mezelf heeft mij langs heel wat verschillende werkervaringen geleid: via een kloosterpad liep het richting hulpverlening, onderwijs, vormingswerk, om er maar enkele van op te noemen.

Een rode draad die doorheen al deze jobs loopt is het begeleiden van mensen. En dat doe ik tot op vandaag: als trainer – coach – facilitator ben ik elke dag bezig met het begeleiden, opleiden, coachen van mensen en groepen. Om hen te laten reflecteren, om meer bewustzijn te creëren, om een mindshift mogelijk te maken, om te helpen bepaalde processen op gang te brengen of te verdiepen. Veiligheid en verbinding zijn daarbij heel belangrijke begrippen die voor mij centraal staan.

Mijn favoriete publiek zijn altijd al jongeren geweest. Op mijn 19 werkte ik als vrijwilliger op het JAC, nadien als opvoeder met thuisloze jongvolwassenen. Na een job als leerlingenbegeleider ben ik klasbezinningen gaan begeleiden, een topjob die ik vele jaren met veel passie gedaan heb. Dat heeft voor mij de basis gelegd voor het werken als groepsbegeleider, teamcoach en facilitator van groepsprocessen.

Tegenwoordig werk ik als trainer vooral met volwassenen uit alle soorten organisaties, en geef ik meestal opleidingen die te maken hebben met leiderschap, train-the-trainer, verbindende communicatie, conflicthantering, enz. Daarnaast coach ik ook leidinggevenden en teams.

Binnen Valka wil ik mijn ervaring vooral inzetten om andere begeleiders te inspireren en te coachen.

Daarnaast staat Valka voor mij ook gelijk aan een diepgaande connectie met mezelf, met anderen en met de wereld. Het is een plek waar ik in verbondenheid mezelf mag zijn en kan groeien als vader, als man en als mens.

https://www.linkedin.com/in/peter-de-jonghe-3b296061

Jefta Hoed
Jongeren Coach – Kunstenaar

Levenskunst, een doorlopend onderzoek naar de menselijke relatie met het mysterie van het leven.  

Nieuwsgierig naar de eindeloze uitdagingen die het avontuur met zich meebrengt en toegewijd aan de verbinding van de geest het hart en de ziel.

Werkzaam in de film en televisie als coach, begeleider en belangenbehartiger van kinderacteurs zocht ik een verdieping in mijn werk met jongeren. Het ‘rite of passage’ framework biedt mij de mogelijkheid me te verdiepen in de ontwikkelingen en transitiefases die wij gedurende ons leven vorm mogen geven. Vanuit het perspectief van het collectief en de verbindende kracht van het hebben van een positie daarbinnen. 

Als kunstenaar faciliteer ik ruimte voor creatieve expressie om de belevingswereld van jongeren nieuwe taal en vorm te geven. Bert Corsius
Levensgenieter - Bewustzijnscoach - Videograaf

Je bent niet wie je denkt dat je bent, wie je denkt dat je bent is slechts een gedacht.

30 jaar geleden had Bert het genoegen op het punt te staan te sterven en die ‘blijde boodschap’, de inzichten die hem toen en in de jaren erna geopenbaard werden, wil hij heel graag met al zijn medemensen delen, opdat iedereen toegang krijgt tot al de mirakels die het leven voor ons in petto heeft.

Vind uit wie je echt bent, je levensmissie, wat je hier op aarde komt doen en geniet van een leven in constante flow en in harmonie met het gehele universum. Ontdek de eeuwige rust in je hart en krijg toegang tot de ongekende mogelijkheden van je eigen geest. Er is overvloed en gelukzaligheid voor elk van ons, moeiteloos; je hoeft er enkel voor openstaan om het te ontvangen.

http://bcorsius.com
http://LachYogaHaHa.be

Onze partners

Wat is een overgangsritueel?

Een overgangsritueel of rite of passage is een ritueel dat de overgang van de ene fase van het leven naar de andere fase markeert. Een goed uitgevoerd ritueel heeft de kracht om effectief een transformatie te creëren bij de personen die het ritueel ondergaan.

Natuurvolkeren kennen nog altijd het belang deze tradities voor de gezondheid en verbondenheid van het individu en de gemeenschap.

In onze maatschappij zijn de meeste overgangsrituelen verloren of hebben ze plaats gemaakt voor betekenisloze feesten waar het draait om de cadeau’s

 

In de moderne samenleving hebben we de meeste Overgangsrituelen verloren en in plaats daarvan zien we jonge mensen die proberen hun eigen riten te creëren, vaak met desastreuze gevolgen. De behoefte aan programma’s die jongeren helpen het vertrouwen en de tools te krijgen om het avontuur en de uitdagingen aan te gaan die voor ons liggen, is belangrijker dan ooit.

FAQ

Het eerste deel van het leven van jongeren verloopt meestal zonder al te grote problemen. Maar rond de pubertijd raken jongeren wel eens ‘de pedalen kwijt’. In plaats van dit als een probleem te zien en alles te willen medicaliseren, nemen we de jongeren mee de natuur in. We geven richting aan hun energie, zodat ze zich minder verloren voelen op een heel belangrijk moment in hun leven. Samen met andere leeftijdsgenoten laten we hen o.a. de erkenning en aanvaarding voelen van andere volwassenen.

Hij is tussen 13 en 16 jaar. Er zijn duidelijke fysieke verandering in groei en stem. Er is meer spanning in de relaties thuis. Je hoort hem dingen zeggen die hij normaal niet zegt: sterk taalgebruik of grote inzichten. Hij heeft een gevoel van opgesloten te zijn en heeft een drang naar meer vrijheid. Hij zoekt echte uitdagingen op. (Deze opsomming is niet limitatief)

Ze is tussen 11 en 15 jaar. Ze heeft haar menstruaties. Ze is prikkelbaar. Er is meer spanning in de relaties thuis. Je hoort haar dingen zeggen die ze normaal niet zegt: sterk taalgebruik of grote inzichten. Ze sluit zich af van de buitenwereld. Ze zoekt uitdagingen of maakt ongezonde keuzes. Ze kopieert heel sterk gedrag van leeftijdsgenoten. (Deze opsomming is niet limitatief)

Ja, in het beste geval is dit door positieve bekrachtigende ervaringen in het leven van de jongere. Maar het kan ook anders. Door shockerende gebeurtenissen of andere traumatische ervaringen gaan jongeren plots ‘volwassen’ moeten worden, maar dat is niet zonder psychologische schade (twijfel, schuldgevoel, angsten, …).

Hulde aan alle ouders, (sport)trainers, leraars en andere volwassenen die toch de rol van mentor opnemen en naar eigen mogelijkheden jongeren zo ver mogelijk proberen te brengen.

De logische reden is dat ouders vaak (te) druk bezig zijn met werk en alle dagelijkse rompslomp, waardoor er weinig tijd over is om de relatie met het kind op te bouwen. Dus een weekend of kamp samen is altijd voedend om deze band te versterken.

De voornaamste reden is dat het kind niet alléén door de transformatie gaat, maar samen met de ouder. Dit maakt dat de veranderingen die gebeuren beter verankerd worden in het gezin.

De ouder groeit mee met de jongere en zet als het ware ook de volgende stap samen met zijn/haar zoon of dochter.

Er mag altijd een voogd, pleegouder, familielid of een naaste vriend de plaats innemen van de afwezige ouder.

Blijft dit een moeilijkheid, dan mag je naar ons uitreiken. We zoeken dan een begeleider voor je zoon of dochter. Bij voorkeur wordt er een engagement aangegaan voor een langere periode.

Nee. Alles heeft te maken met de fase van je leven waarin jij je in bevindt. Loop je in je leven zonder enige weerstand of hulpvraag, dan gaat er op het eerste zicht niet veel veranderen. De zaadjes die gepland zijn komen tot bloei als de tijd rijp is.

Is er voor jou overduidelijk een noodzaak om dingen te veranderen in je leven, blokkades waar je tegenaan botst? Dan is de kans op een doorbraak veel groter.

Je denkt mogelijk: “ik heb dit niet nodig, ik doe het zelf wel”. Maar we hebben anderen nodig om ons door die transformatie te leiden. Zelf zien we onze blinde vlekken niet.

Wij als volwassenen horen onze jongeren welkom te heten (als groep) in de volwassen wereld. Als we hen de erkenning niet kunnen geven die ze nodig hebben, gaan ze hun eigen weg zoeken en die erkenning ergens anders halen. Ze kunnen zich dan verliezen in stoerdoenerij, extremen in competitiegedrag, seksualiteit, drugs, alcohol, roken, adrenaline kicks, domme stunten, videogames, social media, werkverslaving, eetstoornissen, zelfverminking, zichzelf afzonderen, zichzelf terugtrekken uit het leven, zelfmoord(pogingen), enz.

Door deze kampen bieden we hun een andere optie.

Hiervoor bieden we de VALKA mannen- en vrouwencirkels aan. We organiseren zowel fysieke bijeenkomsten als online cirkels. Tijdens deze bijeenkomsten bieden we je de mogelijkheid om je verhaal te vertellen in de cirkel.

Als je al eens hebt deelgenomen aan een activiteit, krijg je een mail om deel te nemen aan deze cirkels. Ga even kijken in de activiteiten van de roedel voor meer info.

Ga dan even kijken bij de leiderschapstrainingen. Als je de training Rite of Passage Fundamentals gevolgd hebt, kan je het team komen versterken. In de eerste plaats stap je in als vrijwilliger. We wensen het aanbod verder uit te breiden én we willen de kwaliteit garanderen. Het is dus afhankelijk van de open plaatsen of je al dan niet kan instappen.

Stuur dan een mail naar info@valka.be en we zullen je zo spoedig mogelijk antwoorden.

Wil je ons werk extra ondersteunen als mecenas of met een donatie, ben je meer dan welkom. Stuur even een mail naar ward@valka.be